EN VECKA KVAR, I PRINCIP…

Nu är det försent för vissa val!

Det finns en klocka som tickar mot den tid då alla val är gjorda och ridån -om än imaginär- går ner. I själva verket har den börjat sänka sig redan. När vi tog beslutet av göra “Nio Små Nunnor” började den röra sig, nedåt, mot oss, och snart över oss. För sex månader sen kunde vi fortfarande byta form, handling och innehåll. För tre månader sen kunde vi fortfarande skriva om hela akter. För tre veckor sen hela nummer, för tre dagar sen…delar av nummer.

Jag har skrivit en del musikaler genom åren (Celine, Ditte, Nora, Freudomamia, Dreamscape, Passionsfasaden och AnnMargret & Jag för att nämna några). Mina erfarenheter är dessa;

1. Ju erfarnare ensemble, ju mer kan man ändra in till sista ridåhalningen.

2. På en skola finns alltid fler överväganden än de rent estetiska.

3. Jag är inte Peter Brook.

På den sistnämda punkten är det ju bara att beklaga, men ständigt kämpa vidare. En tröst kan ju vara att jag delar denna punkt med i mitt tycke 90 % av alla andra regissörer inom det musikdramatiska området…

Punkt 1och 2 då? Ja, skådespelare (inom musikal) måste ha stor erfarenhet och/eller gott självförtroende för att ta en ny sång, eller scen på premiärdagen.

Jag minns en gång Jocke Jennefors (en favorit; otrolig sångare-fantastisk skådespelare) som fick en ny sång “Det Är Försent” (Dreamscape), efter genrepet. Han såg glad ut! En utmaning till liksom… Men framför allt; han insåg att det skulle göra föreställningen bättre.

Jag minns Tomas Tivemark (en annan, höll på att säga, bortglömd musikalartist) fick en låt struken, jag tror samma dag som vi gjorde förändringen (La Belle Epoque). Han såg OCKSÅ glad ut! “Det är ju mitt jobb…” liksom. Men framför allt; han insåg att det skule göra föreställningen bättre. Även fast han gjorde sången mycket bra passade den inte, idioterna till manusförfattare och kompositör hade inte fattat det förrän nu (undertecknad och Alexander Moberg).

Jag minns många, fantastiska artister som förstått det mest centrala i att sätta upp en ny musikal; Musical writing is Rewriting.

Med detta vill jag inte säga att ensemblen i “Nio Små Nunnor” skulle vara ovilliga till förändringar, men hela apparaten på en skola är s.a.s. inställd på “att göra som det står och vi en gång bestämde”, även om det var vi sjäva som bestämde det för ett halvår sen.

Nu är det snart dags…vindraget från ridån väcker mig om natten. Nu är det snart försent. Det är snart dags för mig att säga; Detta är det bästa jag kan göra.