UNGA STJÄRNOR OCH GAMLA DRÖMMAR

Vem har inte ropat efter pappa…

Idag repade vi, förutom “Miss Saigon” scenen, scener med s.k. gästskådespelare, dvs de som inte går i avgångsklassen. De flesta är ju från årskurs 1, så till exempel Kristoffer och Oscar. Det är alltid roligt att se skådespelare så väl förvalta sina scener. Kristoffer som “Patrik”, utmattad i sina försök att göra sin flickvän “Malin” (Maja Malm) gravid. Oscar i sin tysta manlighet som “Frank”, fångad i sitt fängelse av tysta middagar och händer knutna under bordet.

Oscar är en mycket kompetent skådespelare som vi tyvärr förlorar till hösten eftersom han redan blivit erbjuden arbete i Åbo till hösten (Les Miserables, regi Georg Malvius).

En annan kraft från årskurs 1 är Steffi. I “Nio Små Nunnor” spelar hon “Marias” (Maries) flickvän “Olivia”. Det är alltid känsligt med kärleksscener, kanske i synnerhet om det rör sig om kärlek inom samma kön. Vi hittade en väg som jag blev väldigt glad åt! Jag tror att publiken kommer att uppfatta deras starka, sensuella, lyckliga kärlek på rätt sätt.

Som vanligt gjorde hela ettan ett bra jobb. Endast en borta (Kim som avancerat till tredje provet på “Artisten”), vilket visar vilken solidaritet och proffsighet dom visar projektet!

En man speciellt vill nämna är NADJA; Hudlös, trovärdig och inte minst vig, som prostituerad i Saigon. Det finns fler att lyfta fram i ettan. Jag återkommer till det.

Avslutningvis vill jag nämna projektets kanske största löfte; Agnes Berg från Kulturamas Grundskola årdkurs 6. Hon spelar “Shala” som ung. I sin scen med Emma Öhman (“Shala” som vuxen, resp. “Shalas” mamma “Britta”) fullständigt pulvertserar hon alla fördomar om barnstjärnor och Disney-prinsessor.

Jag blev faktiskt lite överraskad när jag lite allmänt pratade om att hon (hennes karaktär i “Nio Små Nunnor”) nog var ledsen för att hennes pappa smet och Agnes svarade med att i scenen leverera en sån sann känsla att jag trodde hon hade brutit. Det hade hon inte. Hon gav mig bara det jag bad om. Jag är ju regissör. Sa hon.

När jag var i Agnes ålder lekte jag med Märklin-tåg. På sin höjd.